Xtreme Riders

Cum alegem corect bicicleta?

Alegerea unei biciclete poate fi o decizie extrem de grea. In orice magazin vei merge, vanzatorul te va intreba: Ce vrei sa faci cu ea? Ai putea fi tentat sa raspunzi ca vrei sa… pedalezi, insa trebuie sa stii ca intrebarea este importanta, intrucat bicicletele se impart in mai multe categorii, si anume:

-          Biciclete hardtail ( cu cadru rigid)

-          Biciclete full suspension (cu suspensie si pe fata si pe spate)

-          Biciclete de oras

-          Cursiere

-          Biciclete pliabile

Daca cu bicicleta full suspension - care este folosita de cele mai multe ori la coborarea de pe munte (downhill) – poti merge si prin oras, cu bicicleta de oras nu poti cobori muntele. De ce? Pentru ca nu este construita decat pentru drumuri de oras, adica asfaltate si fara denivelari. Bicicletele hardtail pot fi utilizate si la XC sau mountainbike daca pe fata sunt dotate cu furca cu suspensie. Iarasi, aceste biciclete pot fi utilizate si in oras la fel de bine.

Bicicletele pliabile sunt facute doar pentru drumuri asfaltate asa ca daca vrei o bicicleta pliabila cu siguranta stii dinainte ce vrei.

Cursierele sunt o categorie aparte, intrucat acestea pot fi folosite in competitii, de catre profesionisti.

Asadar… ce vrei sa faci cu bicicleta? Daca vrei sa mergi la serviciu pedaland (desi piste pentru biciclisti nu prea mai sunt) atunci vei alege o bicicleta de oras. Aceasta va avea din fabrica roti subtiri, pe 28”, ca sa poti acoperi distante mari rapid, va avea aripi contra murdariei, claxon, precum si far in fata si stop pe spate. Pe bicicletele de oras pozitia ciclistului este de regula una inalta, de asa maniera incat acesta sa se poata asigura cu usurinta atat din lateral cat si din spate.

Bicicleta de oras poate avea furca cu suspensie pe fata sau nu. Faptul ca iti alegi o bicicleta de oras fara suspensie nu trebuie sa te ingrijoreze, intrucat diferente mari nu vor fi decat la urcarea unei borduri mai inalte sau la coborarea acesteia. Insa daca stii sa mergi cu bicicleta in general, cu siguranta aceste diferente nu le vei simti.

Daca vrei sa experimentezi senzatii noi si tari, atunci vei alege o bicicleta full suspension. De regula acestea sunt biciclete scumpe, atat datorita componentelor cat si confortului pe care il creeaza, chiar daca cobori muntele pe denivelari mari. Aici pe primul loc sta siguranta, din acest motiv pretul poate fi unul mare, iar componentele sunt in general de o foarte buna calitate.  Fiind folosite la downhill, trebuie sa stii ca pregatirea ta pentru a putea practica aceasta disciplina trebuie sa fie una pe masura.

Dar poti la fel de bine sa alegi un mountain-bike.  Acesta are doar suspensie pe furca din fata si poate fi folosit si la discipline mai putin dure precum XC-ul (sau cross country), unde traseul de regula este unul drept dar cu urcari si coborari usoare sau medii. In Bucuresti si nu numai exista chiar cluburi care organizeaza periodic concursuri de acest gen, fiind deosebit de apreciate de ciclistii profesionisti cat si de non profesionisti. In aceste concursuri se ofera premii pentru primele locuri – fiind categorii speciale pe categorii de varsta sau pentru copii – insa majoritatea participa pentru placerea de a pedala intr-un cadru organizat de regula la baza muntelui, pe malul lacului ori in coama vreunui deal. Asadar, consideram acest tip de bicicleta ca fiind cel mai util in viata de zi cu zi, mai ales pentru ca, pe langa cele relatate mai sus, o poti folosi si in oras, la mersul catre servici.

Marimea bicicletei este iarasi un element important. Pana acum cativa ani, probai bicicleta in raport cu teava superioara care leaga saua de ghidon, aceasta trebuind sa treaca pe sub tine la o distanta de aproximativ o latime de palma. In ultimii ani insa, constructorii au inceput sa fabrice bicicletele cu aceasta teava mult coborata catre sa, tocmai prntru a putea fi folosita la mai multe discipline. Asadar, marimea reala, cea pe care te poti baza cu adevarat, este cea scrisa chiar pe cadrul bicicletei.

Pentru mai multe detalii despre biciclete si rolul acestora in fiecare disciplina va asteptam in magazin!