Xtreme Riders

Cum ne alegem schiurile?

Sa presupunem ca esti incepator, adica nu ai mai schiat niciodata, insa iti doresti acest lucru. Cum iti vei alege schiurile? Este pretul cel mai important element in alegerea pe care o faci? Calitatea? Sau ambele?

Inainte sa gasesti raspunsul la aceste intrebari, pentru inceput trebuie sa stii exact ce stil iti place sau ce stil vrei sa abordezi. Asta pentru ca un incepator de cele mai multe ori nu doreste decat sa poata cobori drept pe partie. Dar daca vrei sau trebuie sa mai faci si un viraj scurt sau chiar unul mai lung?

Iata ce trebuie sa stii:

Cel mai important element in alegerea unor schiuri il reprezinta radius-ul acestora. Radiusul reprezinta distanta in care te poti incadra cu acele schiuri pentru a putea intoarce sau raza cercului imaginar, facut de curbura schiului. Un schi mai scurt va avea radius-ul mic si atunci virajul va fi strans, un schi mai lung va avea radius-ul mare si atunci virajul va fi mai larg. Un schi scurt, cu radius-ul intre 10 si 14 metri va fi probabil cea mai buna alegere pentru tine ca incepator, pentru ca este si mai usor de manevrat. In schimb, acesta nu va excela la capitolul viteza, insa nici nu-ti trebuie. Viteza o poti prinde mai tarziu.

Bun, iti cumperi un schi scurt. Dar de care?

Schiurile se impart si aici pe mai multe categorii. Exista schiuri confectionate din spuma ceramica, exista schiuri din lemn cu diferite adaosuri – kevlar, titan alu, carbon etc.

Schiurile din spuma ceramica pot fi foarte convenabile ca pret, insa acestea nu se comporta deloc bine la torsiune, astfel ca in momentul efectuarii virajului exista posibilitatea ca partea din spate a schiului sa nu poata sta pe cant din cauza elasticitatii materialului,  asa ca in loc sa te incadrezi in viraj te vei trezi alunecand lateral fara control; nu poti frana si mai ales nu poti ocoli eventualele obstacole care pot aparea. Ca atare, poti sa te accidentezi sau poti sa-i accidentezi si pe altii. Asadar te sfatuim sa te indrepti catre a doua categorie de schiuri, cele cu interior din lemn.

Acestea, desi sunt mai scumpe decat cele din spuma ceramica, sunt mult mai sigure, iti pot produce starea de satisfactie pe care o da schiatul, ajutandu-te in acelasi timp sa te perfectionezi. Poti gasi schiuri bune chiar si second-hand, insa aici lucrurile se complica si mai mult, intrucat nu poti sti prin ce au trecut acele schiuri inainte sa le cumperi. Sunt ateliere care repara schiuri, le prepara si le intretin, insa de cele mai multe ori reparatiile sunt facute in graba, cu ajutorul unor masinarii reglate prost sau cu ajutorul unor bucati de smirghel care lasa urme adanci in material si atunci schiul nu mai aluneca ba chiar franeaza. Recomandarea noastra este sa cumperi schiuri noi, din magazin specializat, cu factura si garantie. Puteti vedea cum se intretin schiurile la noi in magazin urmarind articolul: Service schiuri

Bun, acum ca avem si schiurile care trebuie, sa ne indreptam catre partie. Dar spre care partie?

Partiile de schi sunt impartite si ele pe grade de dificultate. Asta pentru ca nu ai vrea ca pe langa tine, ca incepator, sa treaca un schior experimentat cu 80 de km la ora si cu siguranta nici el. Astfel, partiile pentru incepatori, adica cele cu grad de dificultate usor sunt marcate cu albastru; cele cu grad mediu de dificultate sunt marcate cu rosu iar cele dificile sunt marcate cu negru.

Evident, fiind incepator iti recomandam sa iti angajezi un instructor. Daca acesta nu este disponibil sau resursele tale sunt insuficiente pentru asta, atunci cel mai bun loc pentru a te putea desfasura este chiar la baza partiei (albastre).

Partii pentru incepatori putem gasi la Predeal, Sinaia, Poiana Brasov, Piatra Neamt, Caransebes.

Nu uita ca impreuna cu schiurile, iti va trebui si un echipament adecvat, precum costumul de schi, clapari, caciula, manusi etc. Viziteaza magazinul nostru pentru cele mai bune oferte la schiuri si echipament de schi!